Miten valita oikea tiiviste hydraulisylinteriin?

Valitse oikea tiiviste hydraulisylinteriin.

Hydraulisylinterin tiivisteet ovat tärkeässä roolissa sylinterin toimivuuden kannalta. Tiivisteiden tarkoitus on tiivistää sylinteri siten, että öljy pysyy sen sisällä. Männäntiivisteen tehtävänä on estää öljyn pääseminen männän ohi kammiosta toiseen.

Sylinteriin tuotetaan hydraulipumpun avulla öljyä kovalla paineella, jolloin mäntä liikkuu. Näin tuotetaan voimaa, joka mahdollistaa sylinterin liikkeen.

Mikäli hydrauliikkasylinteri laskeutuu itsekseen, paineissa voi olla vikaa ja tiivisteet saattavat vuotaa tai ne voivat olla huonosti asennettu. Mikäli näin käy, hydraulisylinterin tiivisteiden vaihto kannattaa tehdä. Tämän jälkeen on myös muistettava, että hydraulisylinterin tiivisteen asennus on tehtävä huolellisesti.

Oikean tiivisteen valinta pidentää käyttöikää

Oikealla hydraulisylinterin tiivisteen valinnalla pidennetään sylinterin käyttöikää. Pääasiallisesti laitevalmistaja valitsee sylinteriin tiivisteet. Sylinterin tiivisteen valinta tehdään toimintaympäristön, liikenopeuden ja järjestelmän painetason mukaan.

Tiivisteet

Jos esimerkiksi tavoitellaan todella suuria liikenopeuksia, sylinteriin valitaan juuri tähän käyttötarkoitukseen sopiva teflontiiviste. Valintaa tehdessä on myös huomioitava kyseisen tiivisteen mahdolliset haittapuolet – esimerkiksi teflontiiviste kestää huonommin epäpuhtauksia ja naarmuuntuu myös helpommin. Naarmuuntumisesta taas voi seurata vuotoja.

Vääränlaisen tiivisteen valinnasta voi seurata seuraavia haittoja:

  • Rikkoutuminen: Mikäli sylinterin tiivisteitä käytetään epäsuotuisissa olosuhteissa, ne saattavat haurastua, alkaa vuotamaan tai lohkeilemaan.
  • Turvallisuusriskit: Mikäli sylinterin tiivisteet menevät rikki tai haurastuvat, sylinteri voi pahimmassa tapauksessa hajota kesken noston, josta seuraa vaaratilanne. Työskentelyn epätehokkuus: Vääränlaiset tiivisteet tekevät työskentelystä hitaampaa ja vähemmän tehokasta.
  • Tulee kalliimmaksi: Työskentelyn vaikeutuminen ja tiivisteiden hajoaminen tulee pitkässä juoksussa kalliimmaksi, sillä isoja huoltoja täytyy tällöin tehdä useammin.

Erilaiset tiivisteet ja niiden käyttötarkoitus

Kuten sanottu, hydraulisylinterin valmistukseen perehtyneet suunnittelijat valitsevat tiivisteet käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli tiiviste jostain syystä rikkoutuu ja se joudutaan vaihtamaan, kannattaa pitäytyä asiantuntijan valitsemassa tiivistemallissa, eikä lähteä sooloilemaan. Alla esittelemme yleisimmät tiivistemallit.

Miten valita oikea tiiviste hydraulisylinteriin

Teflontiiviste

Teflontiiviste mahdollistaa suuret liikenopeudet vähäisen kitkan ansiosta. Tämän vuoksi, se laskeutuu tasaisesti alas, jonka vuoksi se sopii erityisen hyvin trukkeihin. Teflontiivistettä käytetään usein metsäkoneen puomin sylinterissä puiden siirtelyyn, -lastaukseen ja -kuormaamiseen. Huonona puolena teflontiivisteessä on se, että ne ovat herkempiä naarmuille ja epäpuhtauksille. Lisäksi ne ovat hintavia ja hankalia asentaa.

Kompaktitiiviste

Kompaktitiiviste on tehty muovin ja kumin yhdistelmästä. Se kestää hyvin epäpuhtauksia ja on edullinen hintansa puolesta. Kompaktitiivisteet ovat myös helppoja asentaa. Niitä käytetään esimerkiksi linjastoissa tukkien siirtelyyn ja muissa prosessiteollisuuden tehtävissä sekä työkoneissa, joissa ei vaadita suuria liikenopeuksia.

Pakkatiiviste

Pakkatiivisteitä käytetään vanhanmallisissa kaivinkoneissa. Niissä on monta tiivistehuulta peräkkäin. Pakkatiivisteet kestävät hyvin naarmuja ja kovempia otteita. Ne sopivat erityisen hyvin raskaiden kuormien nosteluun ja siirtelyyn. Miinuspuolena on se, että ne ovat hintavia.

Polyuretaanitiiviste

Kestää hyvin painetta ja lämpötiloja eikä ole herkkä epäpuhtauksille. Yleisin tiiviste varren tiivistyksessä ja profiileja on paljon erilaisia. Myös sorvatut tiivisteet on usein polyuretaanisia ja niiden saatavuus on hyvä. PU-tiiviste on ylivoimaisesti helpoin ja huolettomin asentaa.

Näytä kaikki artikkelit

Phone

Hämeenlinna:

03 345 43 20

Vuorela:

017 265 7090